Mesélj nekünk a klubról és a történelméről ?!
Panathinaikos-t 1908-ban alapították . A klub rövid neve : PAO (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος) .
A színek zöld és fehér, és a logóban megjelenik egy lóhere . Létrehozásakor inspirált minket az ír Billy Sherring , aki megnyerte 1906-ban az olimpiai maratont Athénban egy lóherés trikóban . A klub legsikeresebb időszaka 1979-ben volt . Egy gazdag család a klub a tulajdonosa, akik alig fektetnek be pénzt .

Milyen szerepet játszik a Gate13 a görög szurkolói életben .? Röviden mutassátok is be a csoportot .
Gate13 sok szurkolói csoportot foglal magában ,legnagyobb szurkolói szövetség . Legrégebbi csoport Görögországban. Egyesületet 1966-ban alapítottak és tagjai szerte a világban megtalálhatóak . Ha a klubbról van szó minden sportban támogatjuk (foci ,kosárlabda ,röplabda ,vízilabda a leggyakoribb.) ,azt akarjuk milyenk legyen a győzelem ,mert nem bízzuk a véletlenre . Mindig mindenhol nyerni akarunk és kivívni magunknak a tiszteletet .A múltban voltunk csoportra oszthatóak pl . Mad Boys ,stb.. 2000-ben úgy döntöttek ,hogy csatlakozni fognak a Gate13-hoz és ez a szövetség lett az egyik legnagyobb .


Te tagja vagy valamelyik csoportnak ? 
Igen , a csoport neve :  Bianco Verde - egy huligán csoport , és része a Gate13-nak . Mi ha kell szolidaritást vállalunk másik csoporttal és szurkolóikkal ,de semmiképpen sem tekintünk rájuk barátként . Részt veszünk legtöbb rendezvényen a stadionban és az utcán egyaránt .

Milyenek a politikai nézetek ?
A Gate13 hivatalosan politikamentes . De van egy csomó antifasiszta és néhány fasiszta . Úgy vélem a csoportokon belül inkább balosok vannak .
1975-ben 2 fasiszta csoport volt a "NOPO" és "Vasilios Bulgaroktonos" ,2-3 év után el is tűntek.

Kik a barátok és kik az ellenségek ?
Mi a legnagyobb ellenségei vagyunk a fasisztáknak/náciknak ,a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak . Athénban 3 csapat van amelynek a meccseit komolyan kell venni . Panathinaikos ,Olympiakos ,AEK Athén.A Panathinaikos ,Olympiakos meccs világszerte híres. Én is természetesen utálom őket ,hogy a  Crvena Zvezda  (Delije) jó viszonyt ápol az ellenségünkkel azt meg főképp. Emellett még Athénban a Panionios szurkolóit is utáljuk. Volt komolyabb szembenállások ,atrocitások Szalonikiben is ,a PAOK és az ARIS szurkolóival .
De a Görög Labdarúgó Szövetség betiltotta az utóbbi években a meccseikre való utazást , és ezáltal csökkentette a konfliktusok számát, majd ezzel a riválisok számát is .Még van jó pár athéni csapat Atromitos ,Kallithea ,Ilisiakos ,de semmilyen konfliktus nincs velük , ellenben ,mi szolidaritást vállalunk velük . Tőlük a közelmúltban letartóztatott a rendőrség 9 antifasisztát ,kik Atromitos szurkoltak , (A Gate13-al a röplabda derbin ,ők jöttek hozzánk pont az Olympiakos ellen ,kirakták a drapikat ,de le is letartóztatták őket .)
Baráti és testvéri viszonyban vagyunk az Ultras Rapid Wien és a Curva Sud (AS Roma) -val . Meg kell jegyeznem a AS Roma szurkolók antifasiszták (Szerkesztők : Minekünk ez nagyon ellentmondásos ...) . Míg az ellenségek az Austria Wien és a neonáci Lazio .

Milyen a kapcsolat a Dinamo Zágrábbal ?
Jó a kapcsolatunk a Bad Blue Boys-al , ők is ellenségei a Delijének (Crvena Zvezda) .

Milyen sikerei vannak a klubnak ? 
A görög bajnokságot 20-szor ,a kupát 17-szer ,szuperkupát 4-szer nyertük meg . Európai versenyeken 1971-ben Bajnokok Ligája döntőt játszottunk ,de kikaptunk az Ajax-tól. Kosárlabdában 33-szor a görög bajnokságot ,14-szer a kupát és 6-szor az Euroligát. Más sportágakban is nagyon sikeres a klub ,például a röplabdában .Mesélj a stadionról !?
A stadion neve "Leoforos" ,épült 1922-ben . Ez a város szívében található. Az eredeti neve "Apostolos Nikolaidis" . Azért lett átnevezve Leoforos-ra mert ez az utca neve is, ahol a stadion megtalálható . Ez volt az első stadion Görögországban ,kapacitása 16.000 fő . Mivel ezt a stadiont kinőttük ,ezért átköltöztünk az üresen álló Olimpiai stadionba hosszú időre ,ami 70.000-res . Mondhatni ezután vissza akartunk menni Leoforos-ba ,mégiscsak ez a mi otthonunk . Érdekes azért ,hogy ez a stadion volt az a megszállás idején 1941-ben ,ahol toborozták a nácik a katonákat ,kik részt vettek az antifasiszta ellenállásban .

Van probléma a szélsőjobboldali szurkolókkal a görög stadionokban ?
Panathinaikos és az AEK Athén szurkolói közt nagyon kis számban vannak ,de a többség fél attól ,hogy ezt a nézetet át akarják ruházni másokra is . De az Olympiakos szurkolói közt megtalálhatóak a jobboldali emblémák . A Panathinaikos balos míg az Olympiakos jobbos . Azt mondják itt a szélsőjobbos Aranyhajnal legnagyobb támogatója az Olympiakos elnöke . De általában a görög szurkolók politikamentesek .
A Gate13 és Gate7 hivatalosan politikamentes. De mint az előbb említettem megtalálhatóak a jobbos szimbólumok a Gate7-nél , (Totenkopf) ,de nálunk is vannak jobbosok kikkel gyakran probléma van a stadionban. Az AEK Athénnál is a tábor magja balos . De még van csomó  klub és tamogatói : Iraklis ,Panetolikos ,Olympiakos Volou , Niki Volou , PAS Giannina , Aris , Paok ,az utóbbi 2 viszont eléggé megoszlik .

A görög társadalom milyen pártokra voksolt ? 
A legutóbbi választásokon ,jobboldali Aranyhajnal 31.000 szavazatot kapott . A kommunista párt KKE 28.000 szavazat .SYRIZA 60.000 szavazat . Van egy csomó Anarchista párt akik nem vesznek részt a választásokon .

Mindenhol vannak Panathinaikos rajongók az országban ?
Athénban van a szíve . Viszont a világ minden tájáról vannak szurkolók nem csak Görögországból . Mintegy 50 szurkolói klub van . Legtöbb Cipruson ,1  Skandinávoknál , 3 Németországban van .

Mi a helyzet a lányokkal sokan vannak a stadionban ?
Igen , sokan vannak ,akik megőrülnek a Panathinaikos-ért . Gate13 szeretettel várja őket . :).

Mi az átlagos életkora az ultráknak ?
Van csomó tizenéves ,de a legtöbb szurkoló 20-30 közt mozog ,de természetesen megtalálhatóak a régi arcok is .
Ha az igazságtalanság törvényes lesz, akkor ellenállásra lesz szükség, és kötelessége lesz mindenkinek ellenállni .

Mennyire szigorúak a törvények a görög ultrák ellen ? Legális a Pirotechnika ?
Nemrégiben lettek új jogszabályok ,melyek a rendőrség szerint a zavargások elkerülése végett lettek bevezetve . A törvények nagyon szigorúak . Szomorú az ,hogy nincs egyetértés a rajongók és a klubok között . Túl sok a gyűlölet ,és még mindig nem vagyunk egységesek . A Pirotechnika megengedett így nincs gond a hatóságokkal .

Összetűzésekkor csak kéz vagy mehetnek a tárgyak is ?
Sajnos a kibaszott kés ... ,sokaknál van. Néhol még lőfegyverek is előkerülnek . Ezeket az embereket szerte a világon gyáváknak nevezik ....

A meccsek alkalmával megtalálható a csoportoknál kábítószer vagy alkohol ?
Nos ,... megtalálható minden meccsen . Az alkohol megengedett . A fű nem megengedett ,de a biztonságiakat annyira nem érdekli mi van nálunk ,szóval könnyen be lehet hozni .

Mesélj  nekünk Athénról.
Athén Görögország fővárosa . Jelenleg körülbelül 1 millió ember él itt külvárosok nélkül. Egyik legérdekesebb hely Európában ,főleg a történelem miatt . Mint ismert Athén volt az első demokratikus város . Ha Athén szurkolói társadalmát nézzük ,körülbelül 200.000 ember szimpatizál velünk.

Athén kerületeiben milyenek a politikai nézetek ?
Exarchia nevű kerületben egy csomó anarchista és kommunista él . Ez az a baloldaliak bástyája .Peristeri és Atromitos . Van egy erős szurkolói klub is errefelé ,a West Block . Piraeus mostanában viszont fasisztákkal van tele ,természetesen nem teljesen hisz itt is megtalálhatóak az antifasiszták .

Nagyságrendileg mennyien vannak az ellenségitek ?
Az elmúlt 20 évben sok Olympiakos csoport alakult meg ,többen is vannak számokban mint mi . De ez az összeg önmagában semmit sem ér . Van még csomó rajongója az AEK-nak is ,de kevesebb mint az Olympiakos-nak és a Panathinaikos-nak. Talán még egyet érdemes kiemelni még a Panionis -t .

Olympiakos szurkolóival gyakran vannak összecsapások ?
Az incidensek havonta 2-3-szor is vannak . 80-as 90-es években legfőképpen kocsmákban verekedtek össze . Mostanában inkább a szurkolói klubokban harcolunk egymás ellen . Alkalmanként van megrendezett box az utcán is ,de gyávák mert mindenkinél ott a kés vagy valami szúró/vágó eszköz . GYÁVÁK .

Mi a helyzet az AEK-al miután kizárták őket ?
Még mindig csomó szurkolójuk van . 3.osztályban pénzügyi problémák miatt kerültek ,de most megvette a klubot egy jó és erős anyagi háttérrel rendelkező üzletember .Építeni fog egy új stadiont is nekik ,szóval reméljük visszajutnak mert én tisztelem őket mint rivális .

Gyakran terveztek kirándulásokat , minden meccsre elutaztok ? 
Igen ,vagy legalábbis megpróbálunk .. Nemrég mentünk Levadia-ra kerülbelül 500 fővel ,amely 3 órás útra van Athéntól . Sajnos Görögországban sok kirándulást törvény tilt . Néha azonban nem érdekel minket a törvény akár néhány ezren is útra kelünk .Amikor játszottunk az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában akkor minden meccsre elutaztunk ,de a számunk függ az utazási költségektől és ,hogy melyik országba utazunk . Az utolsó nagy túra 2010-ben volt AS Roma otthonába látogattunk el 8000 fővel . Tavaly 3000 fővel voltunk Isztambulban . Félnapos túrákról van szó .

Mennyibe kerülnek a jegyek ?
Általában 10-20 euró közt mozognak a jegyárak . A belépés ingyenes 20 perc után.

Melyik volt a leghosszabb túra ?
Személy szerint úgy gondolom Athénból Szalonikiibe a PAOK ellen volt ,sok minden közbe is jött. 

Részt szoktatok venni utcai tüntetésekben ?
Igen ,de mindenki saját maga vesz részt ,nem csoportszinten (Gate13.) Törökországban Fenerbache , Galatasaray , Besiktas szurkolói együtt tüntetnek ,addig nálunk tavaly míg Gate13 csoport ment antifasiszta tüntetésre ,addig az AEK drukkerek betámadták őket . Nincs összhang.

Mit tudsz mondani Pvlos Fyssas-ról ?
Megölték a fasiszták , akik az Aranyhajnal tagjai voltak . A Gate13 kitett egy bannert az ő tiszteletére halála után ,ugyanakkor a Gate7 nem csinált semmit ,de ő pedig Olympiakos szurkoló volt. De amikor megölték Alexandros Grigoropoulos -t mi viszont kiraktuk az ő tiszteltére a drapikat .

Vannak betiltott politikai drapériák nálatok ?
Igen . 3 évvel ezelőtt kitettünk egy kiírást ,ami ez szerepelt : "Korrupt politikusok ülnek a parlamentben ,a harag nő és a lázadási kényszer ,gondoljátok meg ".
A mérkőzés megállt néhány percre , és kénytelenek voltunk levenni a  kiírást . Ezen kívül a meccs után megtámadtak a rendőrök és elvették a kiírást .

Milyenek a szurkolói jelenetek a világban ,mit gondolsz ?
Nekem nagyon komolynak tűnnek a Marseille , St. Etienne  ,Celtic ,Borussia Dortmund ,Rayo Valecano , Feyenoord szurkolói . A dél-amerikai szurkolók is ,de különösen az argentinok .

Mik a tervek a jövőre nézve ?
A Gate13 tervei változatlan a kezdetektől fogva .Kísérjük a csapatunkat a kezdetektől fogva mindenhova .Ugyanakkor lenne egy álmunk ,hogy a Leoforos stadiont felújítsák és kibővítsék a férőhelyeinek számát . Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt . Gate13 az elkövetkező években lesz 50 éves ,szeretnénk ezt méltóképpen megünnepelni. 


Bejegyzés értékelése