Ultras-Magazine friss interjúját olvashatjátok újra nálunk, köszönjük a gyors fordítást megint. Készülnek ellenünk ők is ? ...


Nem csak engem, de biztosan a szélesebb kört is érdekel, hogy milyen a kapcsolat a Baníkkal, mivel még biztosan vannak köztetek barátságok, de erre jött az új társulás a Koronával. Nem lettek emiatt köztetek ellentétek?
A kapcsolatok rengeteg embernél megmaradtak mindkét oldalon. Viszont semmi hivatalosról nincs szó egyik oldalról sem. Inkább egyéni, főleg többéves barátságokról van szó. Ami a Koronát illeti, ez egy huligán társulás (nem az egész tábor barátsága) a mi RBA tagjaink és a kielcei huligánok között.

Tegyük fel, hogy nehány baráti kapcsolat van a Baníkkal és szövetség a Koronával. Van még valami baráti táborotok Szlovákián belül vagy esetleg Európában?
A Nagyszombatnak senkivel sincsen hivatalos szövetsége. Csupán hivatalos huligán társulásunk van a Koronával, mint már említettem. Minden más csupán egyéni barátságokból áll, legyen szó Ostraváról vagy más külföldi táborokról.

Hogyan álltok hozzá a közeledő, Magyarország elleni meccshez? Szándékotokban áll a válogatott miatt békét kötni erre a meccsre és részt venni egy közös ultra és huligán megmozdulásra?
A válogatott miatti béke mindig is fennállt, csupán évekig bojkottálva voltak a válogatott meccsek. Ami a magyarok elleni meccset illeti, semmit sem zárunk ki...

Hogyan tekintetek a Szlovan ultrák visszatérésére a lelátókra az új stadion miatt? Örültök a bummnak, ami jelenleg folyik náluk, vagy szerintetek ez csupán ideiglenes és hamar elmúlik?
Szívesen látunk minden éledést minden csapatnál, ha ez segíti a szlovák fanatizmust. Hogy ez pillanatnyi vagy nem, azt csak az idő és a szlovanisták tudják megmondani.

A Szlovan ellen derbi biztosan nagy meccs lesz, különlegesen készültök vagy minden marad a szokásos?
Számunkra csak egy igazi szlovák derbi létezik, és ez a Szlovan elleni. Mindegy-hogy hol játszunk, és ennek a felkészülési mérkőzések is megfelelnek. Kérdéses, hogy milyen biztonsági kérésekkel fordul felénk a Szlovan vezetősége és mit engednek, ill. nem engednek meg számunkra bevinni a meccsre. (Azóta kiderült bojkottálni fogják a mérkőzést - a szerk.)

Mi a véleményetek a többi szlovák táborról? A Szlovanról állandóan szó van, de mi a helyzet a Nyitrával, Trencsénnel, Zsolnával, Dunaszerdahellyel vagy a Rózsaheggyel?
A dunaszerdahelyieken kívül, akiket inkább a nemzeti "öntudat", szenvedély hajt a szurkolás helyett, a helyzet Szlovákián már régóta nem olyan, mint amilyen volt, és valószínűleg már soha nem is lesz olyan. Akár a vezetősegekkel szembeni egyet nem értések, akár a rendőrség provokálása vagy csupán az új generáció hiánya (amit nálunk is érezni) áll a dolog mögött, a fanatizmus visszaesőben van és nem látni a fényt az alagút végén.

Ha egy napra a átvehetnétek a szlovák szövetség vagy a kormány helyét, mi mindenen változtatnátok annak érdekében, hogy emeljétek a nézőszámokat a szlovák stadionokban.
Rengeteg ilyen van. A rendszeres szurkoló biztosan örülne ha kevesebbet baszogatná őt az állam vagy a szövetség, például a pyro legalizálásával. Hiányzik a kommunikáció a kormány/szövetség és a szurkolói csoportok között, teljes mértékben az ő döntéseik érvényesülnek és minket meg sem hallgatnak, és legkisebb megértést sem nyílvánítanak felénk.

Az általános szurkoló szempontjából szintén sok dolgot meg kellene változtatni, a legtöbb stadion körülményein, a szövetségen és csapatokon belüli korrupción, kevesebb belharc és politika kivonulása szintén jó lenne. A lengyel és német stb. marketinggel szemben a szlovák 100 évvel le van maradva. Ha esetleg nem ijezgetnék az embereket a címlapokon „ 3. Világháború készül“ írásokkal, akkor sokan arról sem tudnának, hogy egyentalán itt focit is játszanak hétvégente...Nem tűnt fel nektek, hogy mint ultrák megpuhultatok, a klub azt csinál veletek amit csak akar, szándékosan nem volt küzdés a továbbjutásért a kieséses szakaszba, de ti ennek ellenére mögöttük álltok, egy szándékos döntetlenre játszás után megtapsoljátok (Brüsszelben, amikor a győzelem kellett a továbbjutáshoz és a hosszábításban cseréltünk, senki sem támadott)?
Hidd el, hogy a brüsszeli meccs sokunkat felbaszott. Az, hogy a játékosokat megtapsoltuk nem függ össze azzal, hogy azt a meccset meg kellet volna nyernünk. A felelős az edző volt és meg is kapta a neki járó kritikát.

Észrevettem egy "Kosovo je Srbija" zászlót néhány meccseteken, viszont már régen nem láttam, tiétek vagy egy szerb baráté volt? Ha szerb, akkor melyik szerb csoporttal vagytok jóban? Meg mi a véleményetek a vezetőtök megnyilvánulására a rendőrök felé a belgrádi lelátón?
A zászló egy nagyszombati szurkolóé. Szerb csoportokkal nincs hivatalos kapcsolatunk, itt is csak egyéni kapcsolatokról beszélhetünk. A megnyilvánulásról annyit, hogy az újságírók fújták fel, szándékosan arra várt a fényképész, hogy egy kiélezett szituációban elkap egy pillanatot, és eladja egy albán sasos történetként. Valójában csupán a rendőröktől kérdezte (és közben mutogatott) hogy most le akarják-e őket tartóztatni vagy mi van. Szerb gyökerei vannak, szóval csak egy újságos kamuról van szó.

Miért vesztek össze a nagyszombati csoportok és mindenki visszatért már a régi kerékvágásba?
Inkább csak a véleményeink különböztek, mivel bizonyos dolgokban nem lehet mindenkinek ugyan az a nézőpontja, de ez mindenhol így megy.

Miből fizetitek a koreókat? Tavaly szinte minden meccsen nagyméretű koreóval képviseltétek magatokat. Képesek voltatok erre saját költségből? Vagy segít a klub?
Az összes Európa ligás koreót a szurkolók fizették.

Köszönjük a szlovák fanatizmus erős képviselését Európában. Viszont a ligában a múlttal szemben csalódás volt a nézőszám, főleg a Szlovan elleni meccs lehetett nagy csalódas. Valószínűleg a drága európai utak miatt is. Gondoljátok, hogy a leépülés a klub körüli káosz miatt is folytatódni fog, vagy a nagyszombatiak összeszedik magukat és újra nagy létszámban jelennek meg a lelátókon?
Nehéz kérdés. Lényegében az emberektől és a hozzáállásuktól függ. Az utóbbi években sokan megunták az itt uralkodó állapotot és már nehezen térnek vissza. Nem várhatunk nézőszámbeli robbanást. Sok függ maga a klub jövőjétől is, mik a tervek, célok... Természetesen örülnénk, ha a számok növekednének és nem csökkennének.Hogyan birkóztok meg ennyi emberrel és a koreók megszervezésével?
Egyenlőre elég jól, mit gondolsz?

No pyro-no party, miért nem láthattunk az Európa liga meccseken pyrot?
Állandóan feltételesen voltunk, és tanultunk abból hogy bármilyen ökörségért bezárhatják a stadionunkat (pl. a Dinamo ellen). Fel kell fogni, hogy a legtöbb ember a lelátón először látta a Szpartakot ilyen magas szinten játszani. Nem akartuk ezt az élményt senkitől sem elvenni, ezért a inkább annál jobb koreókat készítettünk, szerintem sikerrel. De egyetértek, hogy pyroval még látványosabbak és jobbak lettek volna a meccsek.

Kik is pontosan az Ultras Spartak, a nézőszámaitok és a többezer táborban lévő ember miatt ezt nehéz meghatározni, egy szűkebb csoport vagytok vagy az számít ultrának aki rendszeresen kijár idegenbe, a táborba és támogatja a koreókat?
Az Ultras Spartak nem egy konkrét zárt csoport. Ez egy összefoglaló név több táborba járó csoportnak. Természetesen létezik egy szűkebb csoport, amelyek bizonyos feladatokkal foglalkoznak, például a koreó elkészítésével és a szurkolás, ill. utazás megszervezésével. Összességében viszont az Ultras Spartak egy szabad társulás, amely alá együttesen tartoznak különböző csoportok és egyének,  amelyek rendszeresen szurkolnak a csapatnak.

A szélesebb közönség is bekapcsolódik a koreók készítésébe vagy csupán pár tábor tagról van szó?
A lelátón természetesen szükség van a szélesebb közönségre, valakinek fel kell emelnie a papírokat. Ami az alkotást illeti, akkor 20-30 emberről beszélünk akik rendszeresen bekapcsolódnak  a készítésbe- tervezés, festés, lelátói elrendezés stb...

Mennyi kerültek a koreók a hazai EL meccseken?
Több ezer euróba.Nem szégyeltetek így visszatérni, hogy a vezető néhány kéréseteket teljesítette. Szart se teljesített, csupán meg akartátok ünnepelni a bajnoki címet, amit megértek, de nem lenne több értelme őszintének lenni, minthogy kijelenteni azt, hogy a klub működik és újra hallgat a szurkolókra? Hisz ugyanez a klub mondott el titeket 2 héttel előtte egy rakás senkinek az interneten. Tudom, hogy ezzel a döntésetekkel sokan nem is értettek egyet az előbb említett okok miatt, az ő véleményüket tudom, a tiétekre vagyok kíváncsi.
Kiállunk az álláspontunk mellett. Néhány sajtós beszólogatás nem izgat minket. Az emberek azt gondolnak amit csak akarnak, meggyőződésünk, bár sokan nem értenek egyet, hogy látható módón hozzájárultunk jó körülmények megteremtéséhez (edző, játékosok, rendszeres fizetés...), amelyeknek a bajnoki cím köszönhető. Szintén fontos a tény, hogy nem csak a játékosok, de a 45 éve a bajnoki címre váró apák és nagyapák megérdemelték az igazi nagyszombati hangulatot.

Igaz, hogy a soraitokban elfogadjátok a baloldali szurkolókat? Hogyan álltok ezzel a Spartaknál? Bal, jobb vagy mindegy?
A politikával egymás között nem igazán foglalkozunk. Sok ember, sok vélemény. A leláton mindenki a Spartakért van. Mondhatjuk viszont, hogy a legtöbben jobboldali véleményekkel értenek egyet.

Mi a helyzet a fiatalokkal, vannak 16 év alatti ultráitok is, akik szívesen segítenek a koreóknál stb.?
Fiatalokat akik hajlándóak erre nem nehéz találni, a probléma inkább az hogy ez nem tartós. Az évek alatt sokaknak sikerült bekerülni közénk a táborba, sokan viszont 2-3 év múlva abbahagyták és más szórakozást kerestek maguknak. Csak néhány maradt, szóval természetesen szükség van aktív fiatalokra, de muszáj kitartaniuk!

Nem idegesít, hogy 150 000 edző van Nagyszombaton (megyére gondol a kérdező - a szerk.) akik mindent nagyon tudnak, viszont a meccsre csupán 3000-en jönnek el? Mert lényegében ők is a szurkolókat képviselik ezzel, mi a véleményetek?
Ez a probléma minden szlovák csapatot érint, ez egész szlovákiára jellemző hozzáálllás. Minden hol vannak emberek akik csupán szidni és panaszkodni tudnak, mindenre és mindenkire, lehetőleg az otthon kényelméből.

Nem fogtok valamikor rövid rigmusokat használni hasonlóan, mint  a Nyitra és a Szlovan, a hosszú énekelt rigmusok/dalok helyett?
Ez nálunk örök téma. Mindenki máshogyan képzeli el a szurkolást. Az utóbbi időben, főleg idegenben igyekszünk rövid és ütős rigmusokat használni a hosszú dalok helyett.

Nem terveztek új dalokat bevezetni? Szerintem segítene az újraéledésben, főleg egy hosszú és dallamos dal hiányzik, hasonló mint például az „olé olé Trnava“.
Ezen a téren tényleg több munkát és kreativitást kell befektetnünk. Idővel biztos, hogy szükség lesz új dalokra.

Mi a jövőkép mondjuk 5 év múlva ?
Bízunk benne, hogy még aktívan itt leszünk.A pozsonyi vagy a rózsahegyi túra a jobb?
Mindegyik túrának megvan a maga varázsa. A derbi sok „ünnepi“ (nálunk divat.. - szerk.) túrázót hoz, Rózsahegy és a hasonló kisebb városok inkább a társaságról és a szórakozásról szólnak.

Mi a helyzet a vidéki csoportokkal és szurkolókkal? Köztudott hogy Pőstyén, Galgóc, Szered és Szenice a ti oldalatokon áll, de egyre többet találkozom szurkolókkal Érsekújvár és Selye irányábol is, ahol mindig is szlovanisták voltak, tehát, melyek a „nagyszombati“ városok még?
A Szpartak és a Szlovan is rengeteg szurkolóval rendelkezik országszerte. Vannak itt északról, keletről, de még Pozsonyból is.

Terveztek Kassára menni márc. 13-án a kupára?
Igen, tervben van.

Gondoltok a jövőre, nevelitek a fiatalokat és vesztek fel új tagokat, vagy el vagytok zárkózva?
Senkit se akadályozunk abban hogy bekapcsolódjon az ultrás tevékenységekbe, elég eljönni, mindenkit szívesen látunk.

Idén is megnyeritek a bajnokságot? Mit gondoltok az új igazolásokról?
Csak akkor tudjuk őket értékelni, ha már pár meccset lejátszottak. A cím? Mire, hisz már van egy tavalyról.

Mik az ultrák következő tervei?
Továbbmenni és fejlődni, ahogy csak lehet.

Ha Poór „elment“, akkor szerintetek többen vagy kevesebben lesztek a lelátókon? (A volt tulajdonos kiszállt, így a nagyszombati menetelésnek vége szerintünk. - a szerk.)
A nézőszámbeli kérdést már megválaszoltuk.

Hogyan reagálnátok, ha a klub a Szlovan, Trencsén és Szenice utjára lépve csak külföldi játékosokra építene? Nem törödnétek vele vagy kimutatnátok nemtetszéseteket és szeretnétek, ha a csapat magja szlovák játékosokból állna?
Minden szurkolónak tetszik, ha a csapatban a saját nevelések játszanak. Viszont a valóság az, hogy ma már külföldi játékosok nélkül nagyon nehéz sikert elérni. Ideális ezeknek a kombinációja, hazai és külföldi játékosok együtt.

Hogyan szeretnének az ultrák több embert a táborba csalogatni? Mi lesz ha nem jön új befektető Nagyszombatra? Lesz Poór ellen bojkottálás?
Mindig igyekszünk oda embereket vonzani, ez viszont nem mindig sikerül.
A többihez jelenleg felesleges hozzászólni, idővel eldől.


Melyik a legnagyobb vidéki csoport?
A galgóci Frastacká Légia és a Seredani. Ez a két csoport létszámban körülbelül egyenlő, ezért mind a ketten megérdemlik az első helyet.

A meccseiteken gyakran látok Seredani drapit, ez nem zavar titeket? Mivel Szerednek van saját 1.ligás csapata.
A Seredani srácok, mint Szpartaknak szurkoló csoport évek óta hozzánk járnak és semmi közük nincs a jelenlegi szeredi klubhoz. A szerediek mindig is biztos tagjai voltak a tábornak.Mi a véleményetek a jelenlegi helyzetről a vezetőségnél?
Mi is kíváncsian várjuk mit hoz a jövő a klub számára. Amint megtudjuk nyilatkozni is fogunk tudni.

Kik a hazai top 5 ultrák és top 5 huligánok?
Huligánok: 1. Szlovan, 2. Nagyszombat, 3. Zsolna, 4. Nyitra, 5. Kassa
Ultrák: 1. Nagyszombat, 2. Dunaszerdahely, 3. Szlovan, 4. Trencsén, 5. Nyitra

Videók és összefoglalók a meccsekről mint a múltban voltak, már nem lesznek?
Az utóbbi évben jó anyagot készítettünk a nagy meccsekről, legyen szó az EL-ról vagy a ligáról, viszont lehetett volna több is. Igyekezni fogunk.

Nem tervezünk minőségibb cuccokat gyártatni, pólókra és pulcsikra stb. gondolok. Annyi gyártó van, már Szlovákiában is, akik a szurkolóknak gyártnak, viszont az-az érzésem, hogy mi mindig ugyanannál a gyártónál vagyunk ami rossz minőségű.
Mindig is igyekszünk minőségi árut biztosítani. Semmi sem 100%-os és mindig van lehetőség a fejlődésre.

Tervezitek az új ultrás pulcsik, matricák gyártását? Egy szpartakos Ultras Shopnak sokan örülnénk.
Hivatalos shop jelenleg nincs tervben.Kérdések a Red Black Animals számára:
Bemutatnátok magatokat? Főleg az érdekel, mikor alakultatok, milyen alkalomból, mennyi az átlagéletkor és hogy hány tag van?
Az RBA 2016-ban alakult. Ez a csoport azért jött létre, mivel nem volt nagyszombati huligán csoport. Inkább egy fiatal csoport vagyunk, bár vannak idősebb tagjaink is. 30 ember alkotja a csoportunkat.Milyen az RBA és a Baník kapcsolata?
A Baník a volt szövetségesünk, néhány tagunknak még mindig jó baráti kapcsolata van az Ostravaiakkal, a többieknek a generációs váltás miatt már nincs velük semmilyen kapcsolata.

Mennyi harcban voltatok benne?
Körülbelül 15 esemény van a számlánkon, legyen szó mezőről, partizánkodásról vagy az utcáról. Ezeken részt vesznek olyan emberek is, akik hivatalosan nem RBA tagok.

Ne sértődjetek meg, de miért utásítjátok el a Szlovan kihívásait? (az előző interjúban említették, hogy nem mertek kiállni ellenük, még a Koronával karöltve sem.)
Mi az igazság?

Tavaly volt köztünk egy U22-es bunyó és néhányukat betámadtuk az utcán a kupameccsnél, szóval nem igaz, hogy félnénk egy találkozástól. Nem tagadjuk, a Szlovan jelenleg a top 1 Szlovákiában, de bízunk benne, hogy egyszer sor kerül egy nagyobb találkozásra. Viszont olyan ajánlat, hogy a Koronával együtt álljunk ki, nem érkezett.

Terveztek egy saját fightclubot vagy konditermet nyitni?
A csoport nagy része rendszeresen együtt edz, már egy ideje tervben van valami hivatalos terem nyitása, viszont gond van a pénzbeli kérdéssel.Továbbra is tartjátok azt a kijelentést, hogy egy keleti csoport ellen sem fogtok bunyózni?
Nem, nem érvényes már. Olyan kevés a hazai ellenfél, hogy idővel rájöttünk, hogy ez butaság volt. Márciusban Kassán játszunk, és készülünk.

Mi történt a kassai bunyónál? Miért mentetek utána Nagymihályra kassaiakat kereseni?
A bunyóról írtunk egy beszámolót, amelyet több oldalon is elolvashattok. Nagymihályra nem kassaiakat mentünk kereseni, hanem meccsre, mivel ott játszottunk.

Mi történ Zsolnán, mi előzte meg a rendbontásotokat?
A meccs alatt a zsolnaiak megpróbálták behúzni az egyik drapinkat, aztán a szeku is provokált minket. Többet nem mondhatok, mivel több tagunk ellen is eljárást indított a rendőrség.Hogyan értékelnétek a koronásokkal a bunyótokat a zsolnaiak és a Góral ellen? Ne fogjátok a Góralra, mivel fiatal összeállításban jöttek, csupán négyen voltak 25 felett, és mindenki jól tudja, hogy már ők sem valami erős csoport, kb. 50-en vannak és abból 10-15 harcképes. Nem beszólogatni akarok, csak érdekel, hogy lebecsültétek-e őket vagy ők készültek-e fel nagyon jól vagy csaltak? Köszönöm.
Picit más infóid vannak. Igaz, hogy a mi hibánk hogy nem jobb felállásban álltunk ki és sok olyan tagot vittünk akiknek ez volt az első bunyója és két és fél órát vártunk rájuk a meccs után. A Góralról annyit, hogy a zsolnaiak helyett ők egyezkedtek a bunyóról és hidd el, hogy nem egy fiatal brigádról van szó.

RBA szövetségese a Korona, nekem mint szurkolónak ez nem igazán tetszik, eddig mindig csak mi voltunk. Inkább új, fiatal srácokat kéne befogadni Nagyszombatról és a környékről. Ezzel a huligánok minősége is javulna, nem gondoljátok hogy ennek több értelme lenne, mint másodosztályú lengyelekkel haverkodni?
Ezt a szövetséget minden csoport megszavazta, szóval nem tudom, miért kérdezed ezt. A lengyelek száz évvel előttünk járnak ezen a téren, és mindig van mit tanulnunk tőlük.

Hogyan alakult ez a szövetség a Koronával? Ez a fiatal válogatottak lengyelországi kupáján történt?
A klubjaink között jó a kapcsolat, mióta az U21-es válogatott Kielcében játszott. Azóta rendszeresen támogatjuk egymást különböző eseményeken és túrákon. Október 28-án lett kihirdetve a hivatalos kapcsolat a 2 fél huligánjai között, hogy lesz-e belőle táborszintű szövetség, az idő megmutatja, a kapcsolatunk viszont egyre jobb.Hogyan lehetséges, hogy az EL-ben sem az idegenbeli, sem a hazai meccseken nem láttunk semmit az ellenséges szurkolókkal, rendőrökkel szemben, vagy kisebb zavargásokat? Hogyan lehetséges, hogy minden meccs békésen lezajlott és például a törökök úgy mentek végig a városon mintha otthon lennének?
Az EL közben igyekeztünk találkozni a Ljubljanával meg az Anderlechttel is (akiket lebecsültünk), voltak kisebb találkozások a törökökkel is a városban. Ljubljana és az Anderlecht is elutasította a kihívásunkat a mezőre.

Röviden el tudnátok mondani, miért szűnt meg az RBW csoport? Meg nem egyezések vagy a generációs váltás, a tagokból apák lettek és átadták a feladatokat a fiataloknak, vagy mint külföldön, közbeszólt a rendőrség? Jár még valamelyik RBW-s rendszeresen meccsre?
Természetes úton szűnt meg, a generációs váltásnak köszönhetően, mivel a legtöbb tag családot alapított vagy gondjai voltak a rendőrséggel. Néhány tag viszont részt vesz az eseményeken és támogatja az RBA-t.

Leírnátok, miért szűnt meg a szövetség a Baníkkal és jelenleg milyen velük a kapcsolat?
Erről szintén a generációs váltás és a huligán vezetők cseréje tehet mindkét oldalon. Főleg az ultrák között baráti a kapcsolat, viszont egymás meccseit nem látogatjuk hivatalosan.

Legnagyobb riválisukkal készült az előző interjú : USP - Slovan