Így vasárnap estére Ultras-Magazine friss interjúját olvashatjátok nálunk, köszönjük a gyors fordítást. Készülnek ellenünk, ...



Dolgoztok új dalokon is? A régiek jók, de már unalmasak, sőt Zsolna, Trnava, Nyitra lemásolta. Dunaszerdahelyét nem is értem. Unalmas körbe-körbe a "lalalalala". A Szlovannak kellene minőséget vinni a szurkolásba a szlovák bajnokságban.
Nem, nem készítünk új dalt jeleneg, de ha valaki beállít egy jó rigmussal akkor adunk neki teret.

Mennyi szurkolót vártok a táborba az első meccsen? (derbivel avatják az új stadiont Pozsonyban. - szerk.) 
1500 körül, de remélem többen leszünk.

Gondolod, hogy újra visszatér az élet a lelátóra Pozsonyban vagy csak egy hirtelen fellángolás lesz?
Nem vagyunk naivak, az elején biztosan többen leszünk és reméljük, hogy a szám megmarad. Bár alapvetően elmondható, hogy biztosan jobb lesz, mint az előző időszakban.

Minden meccsen jelen lesz a tábor? Tehát Szered, Zólyombrézó, Szenice ellen is, nem csak a Spartak , DAC , Zsolna , Nyitra , Trencsén meccseire készültök.
A stadion megérdemli, hogy minden meccsen ott legyen a tábor még a kisebb meccseken is.

Lesznek koreók a meccseken, egységes ruházat hazai és idegenbeli mérkőzéseken egyaránt?

Biztosan, amennyiben lesznek emberek akik támogatják a tevékenységeinket.

Graffitivel hogy álltok, vannak rájuk emberitek ? vagy profiknak szóltok akiknek köze sincs az Ultras Slovanhoz?
Jelenleg belső emberünk nincs erre, csak egy jó barátunk aki profi és segít amikor van ideje.

Össze lesznek szedve a régi zászlók, drapik ?
Nem, de aki elhozza a régi zászlóját azt szívesen vesszük.

Mi a véleményetek a klub jelenlegi játékospolitikájáról, arról hogy túlnyomó többségben külföldiek, ellenben kevés szlovák játszik?
Nekem, mint pozsonyi szlováknak, ez természetesen nem tetszik, de sajnos a foci előrelépett és bele kell törődnünk abba, hogy amíg itt nem lesz megfelelő minőség, amely vért izzadva mindent a pályán hagyna a Szlovanért, addig külföldi játékost kelleni venni, amely ennek a minőségnek megfelelő számunkra.

A Téglamező - Tehelne Pole (így hívták azt a stadiont ahol régen játszott a Szlovan. - a szerk.) a nemzeti stadion is, tervezitek a nemzeti csapatot is támogatni?
Nem, de ez alól kivétel a 2 Magyarország elleni mérkőzés, ahol bízom benne, hogy egyetlen egy tábor és SZLOVÁK sem fog hiányozni!

Érdeklődtök a Szlovan jégkorong csapatáról és a szerepléséről a KHL-ben? Esetleg rugby és egyéb sportok?
Én személyesen nem, de természetesen xy ember látogatja a meccseket, de nem ultrákként... Szlovan rugby csapatát egy sajnos már elhunyt szlovanista és USP tag alapította és rengeteg szlovanista és USP tag játszott/játszik benne, tehát érthető okokból a rugbyt Pozsonyban figyelemmel kísérjük.

Mennyi videó van tervben az „én vagyok a Szlovan” programból?
Még nem tudjuk…

Milyenek a legközlebbi jövőképek, tervek, tevékenységek és programok?
Ezeket meghagyjuk magunknak, de természetesen van egy csomó.

Hogyan akartok embereket szerezni a focimeccsekere és milyenek az elvárások a létszámokat illetően?
Alkalmazkodtunk a korhoz, megújítjuk az oldalakat, külünböző tevékenységeket és eseményeket csinálunk, támogatjuk a fiatalokat, tehát az elvárások természetsen nagyok.

Az öregebb generációk vannak többségben vagy jön egy új, fiatal korszak a Szlovan életében?
50-50%

Miért nyaljátok mindenkinek a seggét?
Én személyesen nem vettem még részt olyan mérkőzésen vagy eseményen, amelyre nem voltam személyesen meghívva az adott tábor képviselője által, úgyhogy nincs olyan érzésem, hogy mi, mint Szlovan, bárkinek is nyalnánk a seggét.

Hogy értékelitek a Brno-val való hivatalos barátságot/szövetséget és nem gondolkoztatok el a múltban ennek az befejezésén?
A barátság már 20 éve működik, tehát ha nem lenne kétoldalú az elégedettség, akkor semmilyen szövetség nem is létezne, de mint a házasságokban is, mindig is voltak és lesznek veszekedések és egyet nem értések, de a lényeg az, hogy ezeket mindig át tudjuk beszélni és megoldást találni, mert a SzlovanBrno és a BrnoSzlovan még mindig ott van a szikra köztünk. :)

Azt szeretném kérdezni, hogy tervben van-e valamilyen szövetség a turócszentmártoniakkal (Martin szlovákul - a szerk.) mivel Szlovan és Turócszentmárton mindig is közel álltak egymáshoz.
Nem tervezünk szövetséget velük, mivel a turócszentmártoniak szlovanistaként vannak számon tartva.

Kivel vannak jó kapcsolataitok Szlovákián belül? Van egyentalán valaki?
Nincs senki!

Kivel van jelenleg szövetségetek és aktív baráti kapcsolatotok?
20 éve vagyunk együtt a Brnoi „Zbrojovkával“. Baráti kapcsolatunk az Austria Wiennel és a WRWE-vel van Lengyelországban.

Hogy kezdődött a barátság a brnoiakkal ?
Alkohollal :D, amúgy nem... mindent megtudtok az „én vagyok a Szlovan“ következő részében, ahol brnoi emberekkel beszélgetünk, akik ott voltak a barátság születésénél, úgyhogy figyeljétek a weboldalunkat, Youtube csatornánkat vagy az oldalainkat Facebookon és Instagramon.

Hogyan kezdődött és hogy ért véget a szövetség a Rucchal? Jelenleg mi a helyzet velük?
Több, mint 12 éve kezdtünk el találkozgatni velük, amikoris először voltunk meghívva a deRbyre, és kb. 3év múlva megalakult egy baráti megállapodás (nem szövetség), amely máig tart...

Jártok a szövetségen kívül a baráti csapatokat is támogatni?
Csak egyetlen egy szövetségesünk van, és az a Brno, aztán a fiatal ultráink járnak Austria meccsre és a huligánok Lengyelországba Ruchra és a Wisla Krakkóra főképp.

A Szlovan ultrákhoz csak pozsonyiak és a környékbeliek tartoznak vagy vannak tagok máshonnan is ?
Csoportjaink és szurkolóink Szlovákián belül mindenhol vannak, természetesen vannak tagok is, akik a nagy távolság ellenére lejárnak Pozsonyba segíteni, amiért megérdemlik óriási elismerésünket.



Elsősorban remek, hogy ilyen széleskörű munkába kezdtetek bele. Szlovákiában a Szlovannak van a legtöbb szurkolója, és remélem, hogy ez a lelátókon is meglátszik majd most, mert mikor máskor. Fogtok a Szlovan különböző csoportjaival is dolgozni? Gondolok itt együttműködésre, eseményekre, tornákra, közösségi eseményekre stb.?
Köszönjük, természetesen tervezünk közös eseményeket, tornákat. Tervben volt egy közös téli torna is, de gondok voltak a teremmel, amely kielégítette volna a mi elvárásainkat.

Milyen a kapcsolatotok a Pozsonyligetfaluval és az Interrel?
(2 pozsonyi csapat - a szerk.) - 
Semmilyen.

El tudjátok képzelni, hogy együtt harcolnátok az ellenséges táborokkal (például Nyitra, Nagyszombat) egy közös célért, mint például a cseh táborok az U21-es Európa bajnokságon? mondjuk Pl. a Szlovák- Magyar meccsen?
Természetesen igen, de csak ennél az ellenfélnél...

Éreztek bármiféle szimpátiát is konkrét szerb táborokkal szemben (pl. Delije) mint ahogy láthattuk a Szlovan- Zvezda mérkőzésen vagy ez a kérdés csupán nemzetiségi és mindegy, hogy a Partizan, a Zvezda vagy bármely más szerb tábor?
Érdekes kérdés. Én személyesen ismerem 2 Delije vezetőt és xy tagot, de rengetegen járnak tőlünk a Partizanra. Még egy tagjuk Pozsonyban is él és szurkol nekünk is, de hogy őszinte legyek, én úgy gondolom hogy a szláv összetartozásról van szó elsősorban és az embereknek mindegy, melyik oldalra mennek, mivel a Szerbek mindig is közel álltak hozzánk és mindig is támogattuk őket a harcban az igazságtalanság és a földjük elvétele ellen. KOSZOVÓ SZERBIA!!!

Miért van a Szlovannak több szövetségese? Most komolyan be vagytok szarva egyedül menni valahova?
Komolyan azt gondolod, hogy nekünk probléma valahova is egyedül mennünk? :)

Hogy álltok a Wislával és a Widzewvel? Melyik csoportjaikkal ismeritek egymást és hogy tekintenek ők rátok?
Hivatalosan a WSH csoporttal csak nemrég ismerkedtünk meg, pontosabban a Jaworzi huligánokkal, amelyek néhányszor meghívtak minket (természetesen mi is őket). Ma már mondhatjuk, hogy a kapcsolataink többnek mondható, mint "jó" és már ismerjük a WSH alapítójától a fiatalokig őket, akik a mi fiataljainkkal sokat szórakoznak együtt, mindenkit. Widzewet hoszzú évek óta ismerjük és hosszú évekig elfogadtuk őket, a jég nemrég tört meg, amikoris a fiataljaink elkezdtek ismerkedni. Természetesen, itt tisztán huligán összejövetelekről beszélünk.

Melyik volt a legjobb idegenbeli túra a szezon első felében?
A rendőröknek köszönhetően sajnos semelyik. (gondolnak itt a Rapid elleni túrára. - a szerk.)

Nyáron miért szervezetten, felvonulva mentetek Bécsben a stadionba? A külön vonat eltörlése az osztrák rendőrség részéről és nem az összes jegy felszabadítása után egyértelmű lehetett volna számotokra, hogy egyértelműen az a céljuk, hogy a stadionba ne jussatok be. Nem volt volna értelmesebb megpróbálni egyesével bejutni a stadionba?
Utólag már mindenki okos, de bevallom, hogy a döntésünk nem volt éppen a legszerencsésebb.



A legendás 20. perc a derbin a "Téglamezőn" (Szlovan régi stadionja) beírta magát a történelembe. Szégyellitek magatokat ma is, hogy a nagyszombatiak megszivattak a rigmusuk közben?
(Nagyszombat részéről 3..2..1 Fradi féle rigmus, erre a szlovanisták válasza „kibaszott“, majd a nagyszombatiak szlovant kiabálnak, a szlovanisták persze reflexből „kibaszott“)

Nem nagyon érdekel, sőt, már el is felejtettem :D ez is beletartozik a rivalizálásba. A Nagyszombat megszivatott minket akkor, ahogy mi is előtte és utánna is őket. A szememben viszont legendás az, amikor a fiataljainknak sikerült beszivárogni a nagyszombatiakhoz és napokig együtt készítették velük a koreót, amelyet végül elloptak és végül mi mutattuk be a derbin Nagyszombaton.

Reális még megújítani a OZ Belasá Slachtát (világoskék nemesség) vagy ezt a részt már teljesen lezártátok? Miért szűnt meg egyentalán ez a tevékenység?
Nem, nem reális. Hogy a tevékenység miért szűnt meg azt a felelős embereknek kell feltenni.

Mit figyeltetek, mire mentetek azzal a nyitrai sétálásotokkal amikor mindenkinek nyilvánvaló, hogy Nyitra jelenleg nem aktív?
Semmit, fülest kaptunk hogy ott lesz a Falanga a Sparta Prágából és Nyitráról tudni illik, hogy össze tudják magukat szedni, ha kisegítik őket a Spartások vagy a Kassaiak.



Vélemény a szlovák huliganizmusról?
Sajnos, Szlovákiában egyre gyengébb, ahogyan mi is érzünk kisebb gyengüléseket a soraink között, de ellentmondás, hogy erről mi is tehetünk, mivel Szlovákián belül egyértelműen mi vagyunk a legjobbak és az ellenfeleinknek nem áll érdekében kiállni ellenünk, és ha mégis, akkor meg esélyt sem adva egyértelműen nyertünk. Nagyon örülnék, ha a helyzet változna és az ellenfeleink kiállnának. Az én szememben még mindig sportról van szó, úgyhogy ne hagyjuk hogy eltűnjön, inkább keressük meg a közös érdekeket hogy a huligán csoportjaink fejlődhessenek és európai szinten is elismertek legyenek.

Valamilyen megálmodott, külföldi ellenfél bunyóra?
Már mindegyiket kipipáltam :D :D :D (röhög) talán csak a Fradit nem, de ők már 4x kijelentették, hogy nem mennek a mezőre velünk.

Kit tartotok a TOP 5-nek a szlovák huligánok közül?
Sajnos top 5 nincs is, inkább top 3, rajtunk kívül még a Nagyszombat és nekem személyszerint még a Nyitra, amely jelenleg úgy van ahogy, de én a mi mezőnyünknek még mindig a csehszlovákot tartom, ahol a legjobb a Baník Ostrava, utánnuk mi a brno-val, Sparta Prága, Opava és még talán a Slavia Prága vagy az említett Nyitra.

Hogy vannak a huligánjaitok?
Remekül, a közeljövőben meglátjuk .



Nagyszombat ellen mikor álltok ki?
Vicces kérdés, mivel mi hívjuk ki őket évente. Újonnan a Korona Kielcével együtt, az ajtó nyitva áll és ezt a kérdést nekik kell feltenni.

Rendszeresen bekapcsolódtok a bunyókba?
Ultras Szlovan nem, a huligánok természetesen igen.

Az okolofotbal videóban azt mondjátok, hogy egy bunyót se vesztettek el. És Nyitrával mi van, ha jól tudom, (U22) 22 éves korig és 2 perc alatt Nyitra győzelem?
Önmagad megválaszoltad, 22 éves korig volt. Mi a videóban az USP-ről beszéltünk. Az ilyesféle próbák csak azért vannak, hogy felmérjük milyenek a fiataljaink pszichikai szinten, és-hogy tudunk-e velük dolgozni a jövőben.

A képen az USP vezetője és az ő jobbkeze az említett videóban.


Terveztek saját fight clubot is létrehozni, mint a néhányan Lengyelországban?
Régebben működött saját fight clubunk Free Fight Blue-White név alatt, ma már Chaos Bratislava név alatt és egy Ruch huligán vezetése alatt és szintén Dévényújfaluban a Best Boxing Club, melyben egyik tagunk az edző és főleg fiatalokkal foglalkozik, tehát drága szlovanista, ha eddig nem tudtad, mostmár tudod hova szaladj edzeni. A jövőben tervben van még egy minőségi konditerem létrehozása is, mint például a Slavia Prágának...

Mivel magyarázzátok azt, hogy sokszor olyan embereket allítotok ki, akik nem felelnek meg a korhatárnak vagy semmi közük a Szlovanhoz, csak az USP barátai? Féltek a vereségtől?
Nem kell mindennek hinni. A találkozókra csak USP tagok vagy a fiataljaink járnak, mivel senkiben sem bízunk akit nem ismerünk mindnyájan!!! Korhatár? Az utolsó eset ami eszembe jut egy Nagyszombat elleni fiatalook általi küzdelem volt, ahol nehány harcosunk személyi igazolványa ellenőrizve volt, természetesen minden rendben is volt, mivel a megbeszélt feltételeket mindig is tiszteletben tartjuk.

Mely szlovák és cseh táborokat hívtátok ki az utóbbi években? Melyikek sikerültek és melyikek maradtak el?
Minden egyes csoportot, akikről tudni, hogy vannak huligánjaik.
Rajtatok kívül Szlovákiában csak egy nagyobb huligán csoportot ismerünk, a nagyszombati RBA-t, amelyek barátok a Koronával. Voltak már próbalkozások egy ütközetre?
Nagyszombat nem áll ki ellenünk, ha kiálltak volna, akkor már olvastatok volna egy sikeres ütközetről az egyik vagy a másik csapat győzelmével, de amint állítom, Szpartak Nagyszombat vagy a RBA nem áll ki ellenünk. Az utolsó RBA ellen ütközet a mi fiataljaink ellen 35 másodpercig tartott és még kezeskednem is kellet érte, hogy nem lesz földön ütés, hogy egyentalán kiálljanak. Említettem már párszor, hogy az ajtó nyitva áll mindenki előtt, legyen az a nagyszombati, koronai, varsói vagy ugandai. :)

Vélemény a jelenlegi nagyszombati helyzetről?
Szomorú és remélem, hogy a felelősök felébrednek és elkezdenek végre valamit a szlovák foci érdekében tenni, mert nem normális, ami itt történik a foci körül, sőt az egész szlovák sport körül.

Szlovák ultra helyzet sajnos olyan amilyen, de tudnátok egy top 5 ultra tábort mondani sporttól függetlenül, esetleg olyanokat, akik a múltban domináltak?
Az én szempontomból csak a szlovan és a Nagyszombat van, jelenleg előttünk vannak egy csomó munkával, de nem sokáig.

Mit gondoltok a nagyszombati ultrák szerepléséről Európában? Képesek vagytok-e felérni a szintjükre nemzetközi szinten?
Az én szememben kiválóan képviselték Szlovákiát és a színeiket. Megérdemlik a tiszteletet, mert sok munka van benne, amit az átlag ember nem lát és nem értékel, de természetesen mi hiszünk benne, hogy mi még jobbak leszünk!!! Másképp nem is csinálnánk, ha a cél a második hely lenne, ugye? Akár én vagy az emberek körülöttem, mindig nyerni akarunk, mert hisszük, hogy mi vagyunk Szlovákiában a legjobbak és a hazatérésünkkel a "Téglamezőre" (új stadion) megmutatjuk mindenkinek, hogy huligán részről mi vagyunk a legjobbak (ez kétségtelen) , és szintén ultra részről is.

Miben látjátok az szlovák ultrák gyengülését és miben lehet a megoldás erre a problémára?
Ehhez egy hosszabb beszélgetés és mélyebb elemzés kell...

Hogy álltok a fiatalokkal, vannak csoportjaitok? (20 év alatt)
Konkrét elnevezett ilyen csoportunk nincs, de sok fiatalunk van 18 év alatt is, akik Dévénybe járnak boxolni, néhányan a Chaosba MMAzni és természetesen aztán később mi dolgozunk velük. Aztán van itt még rengeteg 12-14 éves, akik próbálják a stadionban felhívni magukra a figyelmet különböző ultrás tettekkel, ez tetszik nekünk és természetesen támogatjuk is őket.



Mi a szlovan huligánok és ultrák jövője a jövőben? Vannak esetleg kiszemelt fiatalok, akik átvennék?
Természetes, hogy vannak de még sokat kell tanulniuk, főlega megérdemelt tiszteletet kimutatni az idősebbek iránt, akik azt megérdemlik, az alázatosság stb..., mert a mai kor más mint a miénk volt ...

Melyik a legfiatalabb csoportotok és milyen korúak a tagok?
A Young Blood Pressburg huligánjai, 16-23 éves kor között.

Befogadtok magatok közé új szurkolókat vagy fiatalokat, igyekeztek betanítani a fiatalabb generációkat a jövőben vagy mint USP tartózkodtok az esetleges új tagoktól és az átlag szurkolóktól?
Természtesen úgy foglalkozunk a fiatalokkal, ahogy csak tudunk, de mindennek vannak szabályai amit meg kell tanulni és elfogadni, mivel manapság már mindenki huligán akar lenni, huligános cuccokban járni, de ez nem így működik, mindennek megvan a saját maga ideje. Minden esedékes tagnak eljön az ideje, ellenőrizzük és eldöntjük, mi lesz vele, ha kitart melletünk és nem bánja meg 2-3 év múlva mint a fiatalok 75%-a, mindent ki kell érdemelni.

Fiatal apukaként érdekelne, hogy milyen eseményeket terveztek a fiatalok számára, lesznek-e szurkolói zónák, versenyek gyerekek számárá vagy ezt a klub fogja rendezni?
Ez inkább a klub vezetősége felé szóljon, bár mi is tervezünk egy programot elindítani általános- és középiskolai szinten Pozsonyban, ahol hisszük, hogy meggyőzzük a gyerekeket, hogy ne féljenek meccsre járni és megtalálják a hozzánk vezető utat.

Köztudott, hogy eléggé jobb oldali a beállítottságotok, ez mindenkire vonatkozik vagy vanna köztetek baloldali szurkolók is? Csak azt ne mondjátok, hogy nincs apolitikusak vagytok mert nem ezt mutatja a megjelenésetek.
Nincs köztünk sem baloldali, sem apolitikus csoport.

Köszönjük az interjút.