Csehország mindig is Európa egy békés, virágzó szegleteként élt a köztudatban.
Óvárosok, régi kastélyok, csendes utcák, sörfőzdék, kényelmes, nyugodt társadalmi élet.
Ám ezek mögött létezik egy világ, amelyet futballhuligazizmusnak nevezünk. 
A cseh mozgalom aktív és fejlődik.Üdv, uraim!
A helyszín Prága, Csehország. Az AC Sparta huligánjaival fogunk beszélni.Fogadjatok szeretettel ezt az írást a Sparta Praha szurkolóitól!

A legjelentősebb cseh csoportok az alábbi kluboknál találhatók meg: Baník Ostrava, Sparta Praha, Slavia Praha, Opava és Brno.
Prágában két nagy klub működik, a Sparta és a Slavia, de megemlíthető a Bohemians Praha együttese is.A távolság egyébként a Sparta és a Slavia stadionjai között meglepően kicsi, gyakorlatilag csak egy folyón kell átkelni!

Az első Sparta mob Veteranos Pirates néven működött, amely igazán hírhedt volt az akkori Csehszlovákiában a '80-as években.
Őket követte a Falanga, a Youth Firm. Utóbbinak már van ultra és huligán szekciója is. A Prague Boys alakulatát is itt kell megemlítenünk, sajnos jelenleg nem aktívak.


(1. kép: Falanga , 2.: Youth Firm , 3.: Prague Boys)

- Nincs hivatalos barátságunk, de jó kapcsolataink vannak a Nitra (Nyitra) és a VSS Kosica (Kassa) szurkolóival.

- A legnagyobb riválisunk az SK Slavia, Prágából. Mi "zsidóknak" hívjuk őket.

- Komoly érdeklődéssel követjük az orosz mozgalmat. A legnépszerűbb orosz csapatok a Spartak és a CSKA Moscow akik gyakran meglátogatnak minket. Olykor persze megvitatjuk a történelmi cseh-orosz viszonyt.
- Ennek ellenére keveset verekszünk velük. 1999-ben mégis komoly balhéra került sor a Spartak Moscow és a Sparta Praha huligánjai közt melynek rendőrök vetettek véget.
Előfordult, hogy a Sparta huligánjai (Falanga) a Dinamo Moscow embereivel közösen támadt rá a Spartak Moscow Union nevű csoportjára. 2013-ban a Spartás Youth Firm küzdött meg a CSKA Moscow harcosaival.

Nem egyszerű az élet, a rendőrség minden lépésünket követi, nemcsak Prágában, de az egész országban. Lehallgatják a hívásainkat, olvassák az üzeneteinket és meghatározzák a tartózkodási helyünket. Ezért többünk ki van tiltva a stadionokból.

Az ustawkák nálunk 2011-ben voltak a legelterjedtebbek, legtöbbször a Baník Ostrava legénységével ütköztünk. A legnagyobb küzdelemben 140 Spartás harcolt 90 Baník legénnyel.

Az utcákon ritkán történnek összecsapások a rendőrség fokozott elővigyázatossága miatt. 2012 óta nem is volt jelentősebb ütközet városon belül. Akkor a Spartások verték ki a Baník huligánjait egy pubból.

- Mondanátok pár szót arról, hogy mi történt Marseillban az EB-n?
- Követtük az eseményeket, bár nem számítottunk ilyen összecsapásokra, élveztük a káoszt.
Az oroszok megmutatták magukat és legfőképp azt, hogy egységben, szervezettségben az erő! (Szerk.: Mi is :) . )

A szöveg a videó alapján :


Cikk : Hungarian Fanatics
Fordítás : Régi idők magyar lelátója
Interjú : Okolofutbola TV
Bejegyzés értékelése