Goodbye Duchatelet from Ultras Újpest on Vimeo.


Szombaton az Újpest-Paks mérkőzésen debütált "élesben" a beléptető és névre szóló jegyvásárlási rendszer. Klubunk a mérkőzést megelőző napokban több alkalommal is tájékoztatta szurkolóit a beléptetés menetéről és annak törvényi hátteréről. Vannak azonban lényeges kérdések, melyekről az eddigi kommunikáció során az Újpest FC nem beszélt.

2013. július 25-én jegyvásárlással és beléptetéssel kapcsolatos információkat tett közzé az Újpest FC a hivatalos honlapján, az alábbi címmel: "Szombaton a 2011. évi. CIV. törvény 16.§ alapján már névre, születési helyre és időre van szükség a jegyvásárláshoz."

A hivatkozott törvényi paragrafus alapján beléptető rendszer alkalmazása esetén a szervező csak névre szóló belépőt és bérletet értékesíthet. Születési helyről és időpontról a 16. §-ban nincs szó. A szervező jogosult a belépők személyazonosságát ellenőrizni, ehhez valóban szükség lehet a születési helyre és időpontra, mert előfordulhat két azonos nevű személy, mégis úgy érezzük, a törvény alapján kizárólag a névnek kellene szerepelni a jegyen és bérleten.

A hivatkozott szurkolói információk között továbbá szerepelt az alábbi szöveg: "Egyéb adat, így például lakcím megadása nem szükséges." Ezzel szemben jegyvásárlásnál a lakcímet is meg kellett adni a pénztárakban, de a jegy nyomtatásakor ez az adat (akárcsak a születési hely) már nem szerepelt a jegyen. Kérdés, akkor mi szükség rá?

Másik érdekesség, hogy az Újpest FC a szurkolói kártya regisztrációs felületén (http://ujpestfc.azurewebsites.net/) további adatok megadásához (e-mail cím) köti a regisztrációt.

A leglényegesebb problémát azonban a Sporttörvény (2004. évi I. tv.) vonatkozó rendelkezésének értelmezésében és alkalmazásában látjuk:
72. § (1) A szervező a résztvevők egyedi azonosítására alkalmas biztonsági beléptetési és ellenőrző rendszert (a továbbiakban: beléptető rendszer) alkalmazhat, a labdarúgás sportág tekintetében a kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvény és a fokozott biztonsági kockázatú sportrendezvény esetében beléptető rendszert alkalmaz. A rendező a beléptetés során jogosult a résztvevők személyazonosságát ellenőrizni.
(2) Beléptető rendszer alkalmazása esetén a szervező
a) csak névre szóló belépőjegyet, bérletet értékesíthet,
b) személyazonosításra alkalmas, kedvezményekre jogosító kártya (a továbbiakban: klubkártya) kiváltását teheti kötelezővé, valamint
c) a beléptetéskor a rendező útján a belépőjegy, a bérlet birtokosának személyazonosságát ellenőrzi, és személyes adatait egybeveti a belépőjegy, a bérlet vagy a klubkártya adataival.

A törvény értelmében a beléptető rendszer (és ezáltal a névre szóló jegyértékesítés) alkalmazása kizárólag a kiemelt és fokozott biztonsági kockázatú sportrendezvényeken szükséges. A többi mérkőzésen a rendszer alkalmazása a szervező, azaz az Újpest FC hatáskörébe van utalva.

Fentiek értelmében klubunk ügyvezető igazgatójától, Dr. Gyarmati Esztertől egyértelmű és részletes tájékoztatás várunk az alábbi kérdésekben:
1. Az Újpest-Paks mérkőzés kiemelt vagy fokozott biztonsági kockázatú mérkőzés volt-e?
2. Amennyiben nem volt kiemelt vagy fokozott biztonsági kockázatú, a klub miért alkalmazta a beléptető rendszert és a névre szóló jegyértékesítést?
3. Az Újpest-Paks mérkőzésen a jegyvásárlásnál - az előzetes tájékoztatással ellentétben - miért kellett megadni a lakcímet?
4. Az Újpest FC a törvényben előírt három munkanapon belül megsemmisítette-e a regisztrációval kapcsolatos adatokat? Továbbá a klub ezen a három munkanapon belül nyomozó hatóság, ügyészség, illetve bíróság részére továbbította-e bármely a mérkőzésre regisztrált szurkolónak az adatait, és ha igen, milyen célból?
5. Az őszi szezonban az Újpest FC mely mérkőzései lesznek kiemelt vagy fokozott biztonsági kockázatúak?
6. A klub a jövőben alkalmazni fogja-e a beléptető rendszert a nem kiemelt és fokozott biztonsági kockázatú mérkőzéseken?
7. A klub mit tett az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy minél kevesebb mérkőzésünk minősüljön kiemelt vagy fokozott biztonsági kockázatúnak?
8. Klubunk milyen lépéseket tervez arra az esetre, ha valamelyik idegenbeli "nem kiemelt" mérkőzésen a hazai sportszervezet mégis üzemelteti a beléptető és névre szóló jegyértékesítési rendszert az Újpest FC szurkolói által elfoglalt vendégszektorban is?

Úgy ítéljük meg, az Újpest FC látványos, szurkoló regisztráció elleni kampánya ezen kérdések tisztázása nélkül értelmezhetetlen, és nem tűnik őszintének. A kluboknak több lehetőségük is lenne a névre szóló jegyértékesítés mellőzésére, és ezáltal a nézőszám növelésére. Hibás tartjuk továbbá a sportrendezvények biztonsági kockázatának besorolási folyamatát. Az előttünk álló szezon hazai mérkőzései feltehetően párszáz szurkoló előtt fognak zajlani, nonszensz ezek közül bármelyiket is kiemelt kockázatúként kezelni, főleg azokat, ahol vendégszurkoló nélküli "kiscsapatot" fogadunk.

Az 1. forduló tapasztalatait összegyűjtve megállapítható, hogy a "huligántörvény" értelmezése és alkalmazása eltérő az NB1-es kluboknál, valamint a jegyértékesítést és beléptetés végző személyeknél a különböző stadionokban.

UVB 1992


Elszabadultak az indulatok a szombat délutáni Újpest–Paks mérkőzés után. Vasárnap elfogták a szurkolót aki egy csatornafedelet dobott a rendőrökre.

Az Újpest a 93. percben kapott tizenegyes-góllal 2-1-re kikapott odahaza a Pakstól az élvonal első fordulójában. Szombati tudósításunkban már beszámoltunk róla, hogy az újpesti drukkerek a távolmaradásukkal tüntettek a belga klubtulajdonos, valamint a kötelező regisztráció ellen. A stadionig ugyan elmentek, de az egyik külső edzőpályán sorakoztak fel, és transzparensekkel is üzentek Roderick Duchátelet-nek.

„Nekünk hazudsz vagy magadnak? Mi lesz veled, Újpest? Nézz magadba, ez a te hibád!” – a Blikk című napilap cikkének tanúsága szerint ez volt olvasható a feliratokon. A drukkerek dühösek voltak a lefújás után, összecsaptak a rendőrökkel, akik közül egyet kórházba kellett szállítani.
A vasárnapi nap folyamán napvilágot látott a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye is az üggyel kapcsolatban:
A mérkőzés lefújását követően, már a stadiont elhagyva, este fél 7-kor a Megyeri úton, a távozó szurkolók közül egy ezidáig ismeretlen személy egy csatornafedő-rácsot dobott a rendezvényt biztosító rendőrök felé. Ennek következtében két rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az ismeretlen személy ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indít eljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség – írja a police.hu.

Elfogták a rendőröket dobáló szurkolót

A police.hu vasárnap délutáni közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai mindent megtettek, hogy minél előbb azonosítsák és elfogják a férfit. Ennek eredményeként kora délután, Dunakeszi külterületén elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható F. Dávid gödi lakost. A 22 éves férfi őrizetbe vételéről a IV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai intézkedtek.
F. Dávid ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indít eljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség.Hajrá LiLák oldal cikke :
A Paks elleni vereségnél is kiborítóbb volt az, ami a lefújást követően történt...

Hogy újpesti újpestinek szidja az Anyját. Hogy lila a lilát akarja megkergetni, és inkább szerencse legyen, mint pech, hogy két Újpest-drukker között 50 rendőr funkcionáljon kordonként.


Hol az összetartás, hol a híres-neves lila-fehér család?!


Komolyan gondoljuk, hogy az visz minket előrébb, ha egymásnak ugrunk azon, hogy "te miért mentél be a stadionba?", "te meg miért nem?"


Mindenki tegye, amit jónak lát. Amit helyesnek vél. Csak ne gondolja azt, hogy, aki más úton jár, aki szerint más az igaz, az egy gyökér áruló, akit szétkell savazni, rosszabb esetben meg felképelni.


A szombati nap eredménye néhány előállítás és legalább annyi kék meg zöld folt a rendőrökön. Bizonyosan előrébb végzünk ettől.


Előrébb, mintha egymást kergetnénk, hogy ki a nagyobb újpesti.


Csak az van, hogy nincs értelme különbséget tenni. Lehetsz hangosabb, lehetsz halkabb, veheted a jegyed 1000 forintért vagy 3000-ért, lehetsz csoporton kívüli vagy azon belüli, ugyanannyira fontos mindenki. Fontos, hogy ilyen vagy olyan formában jelezze, fontos neki az Újpest, fontos neki, hogy elmozduljunk a holtpontról. Ha tüntetve, akkor úgy, ha bizalmat szavazva a csapatnak a stadionon belül szurkolva, akkor úgy.


Mert ahhoz, hogy visszakapaszkodjunk a méltó helyünkre, ahhoz bizony a lelátón is egység kell. Egység a csoportok között, és egység a csoporton kívüliek között.


Mert az a cél, hogy a hetvenéves nagyi a nyolcéves unokájával, a negyvenéves nyakkendős üzletember a húszéves útkeresővel, kopasz a rasztával ugyanúgy örülhessen a lila-fehér sikereknek...


Amíg egymás vérét szívjuk, és azon vitatkozunk, ki a nagyobb Újpest-szurkoló, csak mert nem értünk egyet valamiben, addig marad a rendőröktől ajándékba kapott könnygáz. No meg a könny, hogy ez gáz.


„Épség, Erő, Egyetértés” - ez a hármas jelszó. Mára mindhárom csak szép emlék? (hajralilak.hu)Paksiak :
Bejegyzés értékelése