Oldalak

Válasz a 444.hu értékelhetetlen irományára.

Na olvastam egy szép cikket ma, gondoltam egy reakció itt elfér róla. Nem mintha meglepett volna a magát liberálisnak beállító paranoid baloldali médiától egy hasonló produktum. Érdemes azért megemlíteni, hogy ugyanez a médium az amely direkt összemossa a Szőke-felé brigádot, a Választási Irodánál megjelenő kopaszokat úgy teljes egészében a magyarországi ultra társadalommal. Nyilván körül tekintően utána mentek a leírtaknak, bár azt hiszem némi hiányosság van az észrevételeiben. Ugyan nem vagyok újságíró, de bidével (egyik szerk.) a magyarországi ultrák ügyét átrugdaltuk pár német, francia újságon - és akkor a Washington Postot nem említem.

Ennyit az önfényezésről. Most egy olyan csoportosulásról beszélünk, amely a tanárok és nővérek mellett szervezetten fellépet a jelenlegi kormány elnyomása ellen. Ne legyen kétségünk, ha ezt vörös csillag és antifa jelige alatt tennénk a társadalom jogos válaszreakciójáról ajvékolna a kedves újságíró.

"Miközben a világ futballja - főleg a közepes vagy kisebb erejű válogatottak focija - valamiféle egységes nemzetközi stílus felé halad, egyetlenegy területen tényleg még mindig létezik az úgynevezett magyaros stílus. Mégpedig abban, hogy a szervezett, a szó angolszász vagy mondjuk olasz értelmében szurkoló, vagyis dalokkal, koreográfiákkal, tűzijátékkal készülő aktív drukkerek nem kis része effektív neonácik irányítása alatt álló szélsőjobboldali fenyegetőember."

Nem tudom érdemes-e olyan triviális tévedésekkel foglalkozni, minthogy neonácik irányítanák a hazai mozgalmat vagy, hogy azt szélső jobboldali fenyegetőemberek alkotnák. Azért két dolog itt nyilvánvaló, a bekezdésemben említett csoportok tudatos összemosása illetve úgy általában véve a szurkolói mozgalommal kapcsolatos tudatlanság. A teljesen megdöbbentő, hogy valamiért ezt magyaros stílusnak nevezi miközben a lengyel mozgalmat valóban alvilági kötődésű csoportok alkotják, az orosz és ukrán mozgalom teljes mértékben szélsőjobboldali befolyás alatt áll és még nagyon hosszan sorolhatnám az olyan országokat, ahol talán értelme lenne ilyet leírni. Rejtély, hogyan jutott erre a megállapításra emberünk.

"Ezek azonban talajt vesztett csoportok, akiknek talán ez az EB az utolsó alkalmuk arra, hogy megmutassák magukat, mert végre megnyílt az esély, hogy kikopjanak a magyar fociból.

Máshol is vannak elszigetelt, egyes klubokhoz kötődő szélsőjobboldali ultracsoportok, de olyan, hogy a szervezett szurkolás - klub és válogatott szinten egyaránt - nagyrészt és jellemzően minimum szélsőjobbos agresszorok kezében legyen, olyan már semelyik fociországban nem létezik."

Nacionalista és szélsőjobboldali kötődésű szervezet szurkolás mindenhol van, kivétel nélkül. Legyen szó nemzeti szocializmusról vagy arab nacionalizmusról. Kikopásról felesleges beszélni, az MLSZ éppen nem győzi emlegetni mennyire megbánta ezen 'neonáci' szurkolók kiűzését és akkor csak a hivatalos dolgokról beszéltem, nem a háttérben zajló itt-ott előbukó kapcsolatfelvételekről a visszatérésünket illetően.

"Itt az elején fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a magyar fociszurkolók, főleg a válogatottnak az EB-n drukolók nácik vagy hasonlók lennének. A zárt alakzatban izlandicigányozó, karlendítő, fekete, gárdás hanguatú pólóban büdösrománozó csőcselék a magyar szurkolótábor töredékét teszi csak ki. De ettől még feltűnő, hogy másoknál nincs ilyen markáns náci töredék."

Angol, orosz, ukrán, horvát, stb. csapatok gondolom nem számítanak. Ja igen, ehhez képben kéne lenni. A náci szó alig van túl használva, remélhetőleg még tízszer le lesz írva.

"De nálunk miért van?
Bontsuk ketté a sztorit a klubcsapatok és a válogatott szurkolóira!

Ahogy - az átlátszó bundák, a konkrét bűnözőkből álló klubtulajdonosi réteg és a stadionok lerohadása miatt - egyre kevesebb lett a néző az NB1-es meccseken, arányában úgy lett egyre jelentősebb a kemény magok hatása a stadionokon belül. Kétségtelen, hogy ők tényleg szerettek szurkolni, és mivel a lelátókat megtöltő többségnek előbb a szurkolástól ment el a kedve, majd a stadionba járástól is, a korábban csak színfoltnak számítók szép fokozatosan a Meghatározó Erővé váltak. Ebben tökéletesen alájuk játszott az az MLSZ, amelyik évtizedeken át tolerálta az egyre nyíltabban rasszista, néha kifejezetten náci vagy nyilas szurkolást."

Az MLSZ mely tolerálta a rasszizmust, a Csányit megelőző rekord büntetéseket kiszabó érára gondolna? A szurkolói létszám csökkenése teljesen átfogó volt, sőt talán az ultrák körében még látványosabb. Komoly méretű szurkolói táborok és csoportok tűntek el a lelátóról a rasszizmust toleráló - egyébként MSZP és SZDSZ fémjelezte - időszakban.

"Aminek az lett a következménye, hogy a stadionok nemnáci népe is szép fokozatosan elfogadta, elkerülhetetlen jelenségként, a rasszizmust, hogy egy-egy jóízű szlovákozásban vagy románozásban már ő maga is részt vegyen a főlelátóról.

A normális szurkolóknak, amilyen mondjuk én is vagyok, két lehetőségük maradt: vagy nem jártak többet, vagy megszokták, hogy egy magyar meccs természetes része a cigányozás-büdösrománozás-mocskoszsidózás. Saját magamon tapasztalom, hogy milyen perverz eredménnyel jár a sok éves rosszhoz szoktatás: azóta, hogy az MLSZ kiüldözte az ultrákat a stadionokból, és megszűnt minden hangulat, nekem néha már egyenesen hiányoznak a szélsőségesek, olyan alapon, hogy ők legalább szurkoltak.

Merthogy a mostani MLSZ-vezetés, illetve Kubatov Gábor ultrából lett Fradi-elnök - részben nem is direkt, hanem bénaságból - pár éve olyant húztak, amilyent előttük soha senki, mióta én meccsre járok: sikeresen kiszorították szinte az összes ultrát a stadionokból. Kubatov erővel, tudatosan és vénaszkennerrel, az MLSZ meg a szurkolói kártya szerencsétlen bevezetésével. Ez utóbbi ugyanis minden rendes szurkolót is aránytalanül megszívatott, extrém akadályversennyé változtatva egy sima jegyvásárlást, joggal vérig sértette a nem náci ultrákat, de meglett az a járulékos hatása, hogy a szélsőséges keménymagok megsértődtek és távol maradtak az Nb1-től.

Aki nem jár mecsre, el sem tudja képzelni a változást. Én MTK-szurkolóként már el is felejtettem, mikor indult utoljára vonat Auschwitzba, pedig előtte hosszú-hosszú éveken át stabil volt a menetrend, szombat és vasárnap délutáni zsidójáratokkal. De manapság nemhogy auschwitzozás nincs, de lassan azt sem tudja meg az ember a kopasz szociológusoktól, hogy melyik település lakóinak 100 százaléka cigány. Mert már nincsenek kopasz szociológusok."

Ezt a gyönyörű részt érdemes egyben kezelni, ugyanis a "nemneonáci" közönség olyan gyönyörű szépen "faszszopócigányoz" nélkülünk is, hogy öröm hallgatni. Nyilván nem tűnik fel a cikkírónak, hiszen itt első sorban kiderül, hogy emberünk MTK szurkoló. Javaslom, hogy olykor legalább a saját stadionba látogasson ki, mert ha kevesen is de ott is vannak szurkolók, akik nem hiszem, hogy osztják nézeteit. A normális szurkolás, rendes hangulat valóban eltűnt a lelátókról, a rasszista megnyilvánulások és trágárság nem. Azért azt nem szeretném, hogy ez a jó lélek eljusson arra a megállapításra, hogy minden magyar náci, bár nyilván kielégítő lenne számára.

"Azt, hogy a szélsőségesek mennyire kisajátították az aktív szurkolást, jól mutatja, hogy a leszedált stadionokba azóta sem tért vissza a megszokott hangerő."

A szurkolók történetesen szurkolnak. A szurkolók ki vannak űzve a stadionokból. Sajnálom, hogy tőlem kell megtudni, de aki bambán bámulja a pályát az nem szurkoló, hanem néző. Valószínűleg ezek értelmezhetetlen összefüggések.

"Ez a kábé néhány éve fennálló állapot azonban elaltatott mindenkit. A sértett ultrák - köztük a nácik és azok, akik nem nácik, de bármikor szívesen énekelnek az anyjukat baszó cigányokról - ugyanis nem tűntek el, nem szívódtak fel és vissza sem vonultak, hiszen egy rakás fiatal van köztük, hanem főttek a saját levükben. Egy részük NB3-as meccsekre kezdett járni, mások más sportágakat próbáltak ki, sokan elkezdtek a környező országok nekik rokonszenves csapatainak a meccseire járni - Fradisták Rapidra Bécsbe például - azoknak pedig, akik mégis hajlandóak voltak kiváltani a szurkolói kártyát, maradt a válogatott. Leginkább azért az idegenbeli meccsek, amikre nem kell kártyát váltani."

Itt csak a Rapid Wien meccseire járó nyíltan neonácikat emelném ki, akik persze csak az utóbbi időben jelentek meg ott. Képben van, az a lényeg.

"Az a válogatott, amire jó pár éve, láthatólag abszolúte tudatosan rárepült a Jobbik. Aki a Puskás Stadion utolsó éveiben kijárt a válogatott meccsekre, annak az eredményjelzőhöz hasonló ismerősei lettek a metrókijáratnál lerakott jobbikos kampánypultok. A válogatott kemény magja pedig a szélsőjobbos ezreket irányító volt Fradi- és más ultrákból álló rohamcsapattá változott. A válogatott - főleg annak az idegenbeli meccsei - pedig a konszenzus terepévé válták a saját pályájukról kiszorult, az MLSZ-t egyformán gyűlölő neonáci, nyilas és más hasonló csoportoknak.

Így jött el az Eb, ahol az ultrák végre megmutathatták magukat. A mostani feszültséget és értetlenséget az okozza, hogy a válogatott már-már csodaszerű szereplése megmozdította az eddig passzív normális, polgári, fociszerető tömeget, és amint van rendes szurkolás, azonnal kitűnik, mennyire abszurd, anakronisztikus és végtelenül kínos a magyar fociszurkolók egy részének náci-szélsőséges kötődése. Egy kulturált európai szemében pedig egyszerűen értelmezhetelen a jelenség. Egy svédnek, egy franciának vagy egy spanyolnak pont olyan lehet a horogkereszt-tetkós, fekete pólóban heilhitlerező magyar szurkerek látványa, mintha nálunk a Katona József Színházban próbálna valaki így véleményt nyilvánítani a Velencei kalmár előadása közben."

Itt elképzelem a 'neonáci' szurkolókkal együtt vonuló és éneklő sima szurkolók ezreinek megbotránkozását, pláne, hogy szélsőjobboldali dal szinte sosem hangzik el. Bár ha a "Hajlik a vessző" szintű dalok MTK szurkoló barátunknál szélsőséges megnyilvánulásnak tekinthető ám belátom igaza van. Valóban megdöbbentő lehet annak a franciának, akinek az országában kifejezetten erős szélsőjobboldali ultra mozgalom van, mely eltérően a magyartól már gyilkosságig is fajult - mondjuk itt a bevándorlók öltek fehér embert, az nem számít. Továbbá az egyik legkomolyabb aktív fasiszta mozgalommal rendelkező spanyoloknak is megdöbbentő lehet, ahogy egyébként egy generáció tekint jelenleg is példaképként a Franco diktatúrára. A svéd szcénáról nem is beszélve, mely kitermelt magából egy horogkeresztben harcoló néger srácot. Egyébként éppen direkt görbetükröt mutatva a hasonló tudatlan újságíróknak. Nyilván erről is fogalmatlan újságíró barátunk, kérdezni meg persze nem divat.

"Pont ez adhat reményt. Hiába tűnhet úgy, hogy ez a cigányozás-szlovákozás nálunk a foci elkerülhetelen része, ha egyszer úgy tudott alakulni, hogy egy színházban elképzelhetetlen a csoportos rasszista bekiabálás, akkor focipályákon is alakulhat úgy. Ha az MLSZ és egy motivált klubelnök relatíve rövid idő alatt meg tudta tisztítani az NB1-et a nácizmustól - igaz olyan áron, hogy alig maradt néző - akkor a feladat a válogatott esetében is megoldható. Ha az érintettek most nem cseszik el, és meg tudják lovagolni a válogatott sikerét, akkor a normális szurkolói többség söpörheti ki a nácik és birkanyájuk maradékát. Ötvenezer néző esetén egyszerűen ki lehet fújolni a stadionból a 3000 rasszistát, 3500 nézővel ez nehezebben megy."

Nem történt meg és nem is fog megtörténni. Ez van, hiába vetíti a cikkíró saját véleményét ezrekre, ez rém távol van a valóságtól. Őszintén sajnálom, hogy a tudatlanság okán ilyen csalfa ábrándokkal megvezeti önmagát. Elfelejtettem volna trágár náci megnyilvánulást írni? Te fasz.