A Magyar Labdarúgó Szövetség és az Indra Sistemas S.A. cég aláírta azt a szerződést, amelynek értelmében a spanyol gyökerű nemzetközi cég, magyarországi partnereivel együttműködve valósítja meg az MLSZ stadionbiztonsági projektje első szakaszát.

Az MLSZ képviseletében dr. Vági Márton, a szövetség főtitkára, az Indra Sistemas részéről pedig Emilio Perez de Urigüen, a cég közép-európai üzletfejlesztéséért felelős igazgatója látta el kézjegyével a szerződést. A kontraktus értéke: 645 millió 716 ezer 110 (nettó) forint.

A fejlesztés első ütemében érintett stadionok :

1. Győri ETO FC
2. DVTK (Diósgyőr)
3. Újpest FC
4. Haladás Sopron Bank (Szombathely)
5. Kecskeméti TE
6. Budapest Honvéd

A tervek szerint, 2012. július 30-ig a megvalósulnak a központi rendszerek (jegyrendszer, szurkolói kártya rendszer, sportrendészeti nyilvántartás), valamint a listán első helyen szereplő győri stadionban a kamerarendszer és a beengedő kapuk. Ezt követően október 30-ig szerelik fel a program első szakaszában érintett további stadionokat.

A 2011-es évben több mint 2,6 milliárd eurós forgalmú, 31 ezer szakembert foglalkoztató, 118 országban működő Indra Sistemas spanyol tulajdonban lévő , tőzsdei jegyzésű, nemzetközi informatikai cég, amelynek tevékenysége kiterjed többek között az informatikai rendszerek legszélesebb körére, így légiirányítási rendszerek, energetikai rendszerek, biztonsági és védelmi rendszerek, egészségügyi információs rendszerek fejlesztésére és szállítására.

Az Indra Sistemas S.A. ugyancsak jelentős kompetenciát fejlesztett ki az integrált jegyértékesítés, beléptetés és biztonsági rendszerek területén. Elektronikus jegyrendszert és jegyellenőrző rendszert épített ki: Madrid, Valencia, Lisszabon, Sevilla városok tömegközlekedési vállalatai részére (metró, busz, villamos) valamint a spanyol vasutak részére.

Az Indra által megvalósítandó integrált, intelligens jegy-, és beléptető rendszer került bevezetésre a labdarúgás mellett a legkülönbözőbb sport- és egyéb rendezvényeknek helyet adó helyszíneken, többek között:

• az 1992-es barcelonai olimpiai játékokon
• a 2007-es valenciai, 33. America’s CUP vitorlás versenyen
• a 2008-as zaragozai Expón
• Spanyol Professzionális Liga jegyértékesítő és beléptető rendszer

Az Indra Sistemas S.A. fejlesztette és üzemelteti többek között a Real Madrid weboldalát és szurkolói portálját, valamint a Spanyol Királyi Liga weboldalát és labdarúgó-mérkőzés menedzsment rendszerét.

Az MLSZ minden rendelkezésére álló eszközével arra törekszik, hogy a labdarúgó események látogatását a társadalom lehető legszélesebb rétegei számára – korra, nemre való tekintet nélkül – vonzóvá tegye. Napjainkban – miközben a válogatott mérkőzéseit egyre nagyobb érdeklődés övezi – a nemzeti bajnokság fordulóinak csekélyebb, bár örvendetesen növekvő a látogatottsága. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a stadionok infrastruktúrája még nem teszi lehetővé a családok számára a felhőtlen szórakozást, szurkolást.

Dr. Vági Márton, az MLSZ főtitkára a szerződés megkötésével kapcsolatban hangsúlyozta: - A stadionok biztonsági rendszereit megerősítő program, a Stadion Biztonság Projekt megvalósításával a mérkőzésekre csak azok juthatnak majd be, akik sportszerűen, más szurkolók, környezetük testi és lelki zaklatása nélkül fejezik ki csapatuk iránt érzett szimpátiájukat, a játék szépsége felett érzett örömüket.

Kifejtette továbbá, hogy a projekt legfőbb célja, hogy infrastrukturális fejlesztésekkel járuljon hozzá a sportszerű szurkolás elterjesztéséhez.

- Megszűnik a szurkolók névtelensége és arctalansága, a korszerű eszközök és a rendszerek üzembe állításával megakadályozható lesz, hogy olyanok is bejussanak a meccsekre, akik számára a sportesemény csak alkalom a rendbontásra – mondta az MLSZ főtitkára.

A Puskás Ferenc Stadion és a további első osztályú csapatok stadionjai a program második fázisában, 2013. június 30-ig újulnak meg.

(mlsz.hu)